Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Řezbáři se po roce opět sjeli na Sympozium Desná 2016

03. 05. 2016

Po roce se opět do Desné sjeli řezbáři a celý tento týden v zahradě Riedelovy vily tvoří sochy a plastiky při již XV. ročníku dřevosochání motorovými pilami – Sympozium Desná 2016. Akce je součástí Velké desenské poutě a vyvrcholí o víkendu aukcí děl a vernisáží při svíčkách. Záštitu nad akcí převzal Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

„V roce 100. výročí protržení přehrady na Bílé Desné bude výtěžek letošní aukce soch vytvořených právě při sympoziu věnován na podporu rozvoje turistického ruchu. Ten je spojován se slavnostním otevřením nově upraveného areálu Protržené přehrady jako turisticky atraktivního cíle. Má připomínat tragédii z roku 1916, ale zároveň se má stát i místem zamyšlení, poznání a odpočinku,“ přiblížila Lenka Neumannová, hlavní organizátorka sympozia a vedoucí desenského kulturního střediska.

I na letošním dřevosochání se návštěvníci můžou těšit na občerstvení a program, kde se objeví tradiční řemesla, hudební vystoupení v doprovodu nástroje didgeridoo s ukázkou jeho výroby a hudebně loutkové představení s názvem Priessnitz! v provedení Divadla Cirkus Žebřík. Vyvrcholením sympozia bude v sobotu 7. Května, od 17 hodin, aukce vytvořených děl, oblíbená vernisáž při svíčkách, promítání dokumentu o celotýdenní práci sochařů a závěrečný ohňostroj. Sobotnímu vrcholu akce bude předcházet koncert etno-jazzového dua Deši, který se uskuteční v pátek 6. května od 18 hodin na zahradě Riedelovy vily.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215