Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bývalý internát v Liberci se změní na školu pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Hledá se stavební firma

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 10. 2023 10:44
  • Ekonomika
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Rekonstrukci bývalého domova mládeže pro středoškoláky v liberecké Zeyerově ulici číslo 31 chystá Liberecký kraj. Poté, co uzavřel se statutárním městem Liberec smlouvu o výpůjčce této budovy, hledá firmu, která přestaví objekt pro žáky Základní školy a Mateřské školy pro tělesně postižené v Liberci.

Škola bude sloužit především pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami včetně žáků s poruchami chování. „Na tom, že je potřeba vybudovat tuto školu, jsme se se statutárním městem Liberec shodli již před několika lety. Tuto školu dlouhodobě potřebujeme, protože děti s poruchami chování se obtížně zařadí do běžného vzdělávacího proudu. Jejich počet navíc stoupl. Projekt se dlouho připravoval a já jsem rád, že se nám jej povedlo dotáhnout až ke dni zajištění jeho financování a zahájení soutěže. Školu plánujeme otevřít k 1. září 2025,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Krajští zastupitelé již schválili závazek na spolufinancování a předfinancování projektu. Z převážné části zaplatí kraj stavbu ze svého, o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu se bude ucházet. Nejvyšší nabídková cena firem, které se budou do výběrového řízení hlásit, nesmí překročit částku 207.395.891,18 korun včetně DPH.

„Rekonstrukcí projdou rozvody vody, odpadů a elektřiny, obnova čeká i podlahy a omítky, nová budou okna. Kompletní výměna čeká dešťovou kanalizaci. U objektu vzniknou i rampy, výtah a sociální zařízení pro imobilní žáky. V komplexu bude na dvě desítky kmenových tříd, hudebna, výtvarný ateliér, počítačová a multimediální učebna, knihovna, cvičná kuchyňka, relaxační místnosti, dílna pro pracovní činnosti a školní družina,“ sdělil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Potřebám školních speciálních pedagogů poslouží několik odborných místností pro individuální práci s žáky. Vznikne též zázemí pro pedagogy. „Dům v Zeyerově ulici je pro činnost školy dispozičně vhodný, má dostatečnou kapacitu, umožní škole rozvoj a také jí poskytne adekvátní zázemí – ať už jde o hřiště, pozemky nebo parkovací plochy,“ řekl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Kraj má budovu, která patří městu, zapůjčenou na padesát let. „Rádi bychom ji do budoucna získali do svého majetku včetně rozsáhlého areálu, který ji obklopuje. To by nám umožnilo vybudovat v této oblasti další podobně zaměřená zařízení, třeba odlehčovací službu pro rodiče autistických dětí či denní centrum,“ nastínil hejtman Půta.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky