Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak nakládat s daty Libereckého kraje? Inspirací může být nový portál ze sousedství

Blanka Freiwilligová

odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 27. 01. 2022 09:38
  • Digitální úřad
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Sdílet otevřená data a zajistit tak větší efektivitu a transparentnost úřadu. To je účelem nového portálu Královéhradeckého kraje, který od konce loňského roku slouží veřejnosti jako přehledný zdroj informací o dění v kraji. Pro Liberecký kraj se za krátkou dobu své existence stal inspirací. I z toho důvodu proběhlo na konci ledna na půdě Agentury regionálního rozvoje setkání radních a jejich týmů z obou sousedních krajů.

„Spuštění datového portálu v listopadu loňského roku předcházely tři roky sběru a zpracovávání dat. Výsledkem je jedno centrální místo, kde si občan snadno a rychle najde řadu dat a interaktivních výstupů o svém kraji,” říká Pavel Bulíček, první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje zodpovědný za inovace a informační technologie. Datový portál KHK zpřístupnil veřejnosti celkem 12 datových sad se 49 datovými soubory. Mimoto plánují Královéhradečtí každoročně vydávat zprávu obsahující ucelený obraz o kvalitě života v regionu.

„Data aktivně využíváme pro komunikaci s médii. Novináři si tak mohou prakticky kdykoliv zkontrolovat naši práci. Pro občany jsme připravili užitečné aplikace například z oblasti dopravy nebo zdravotnictví,” dodává Bulíček. Pomocí aplikací lze zkontrolovat například aktuální stav ošetření vozovek v kraji nebo aktuální polohu spojů. Zjistit lze i aktuální data týkající se pandemie COVID-19.

V roce 2019 pak v Hradci Králové uspořádali první Hackathon jehož cílem bylo dát prostor mladým studentům a vývojářům software, v praxi ověřit kvalitu sebraných dat a získat nápady, jak s nimi dál pracovat.

Liberecký kraj společně s Agenturou regionálního rozvoje stanovili své rozvojové cíle v koncepci Chytřejší. Akční plán koncepce ukázal na osm strategických oblastí, ve kterých chtějí v letech 2020–2022 dosáhnout změny. „Jedním z prioritních projektů je i vlastní informační a datový portál Libereckého kraje. Práce s daty totiž na kraji postrádá jednotný rámec a je tak značně komplikovaná,” říká Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana Libereckého kraje pověřený řízením resortu ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Inspirace datovým portálem Královéhradeckého kraje má posloužit k vlastním úvahám, jak s daty v kraji naložit. „Chceme využít zkušeností kolegů ze sousedního kraje nabytých za tři roky příprav. Pomůže nám to vyvarovat se chyb a podniknout další kroky efektivněji. Zůstáváme v kontaktu," uzavírá Jiří Ulvr, radní pověřený řízením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

TZ ARR, Lukáš Jokl

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky