Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj daruje obcím pozemky. Podporuje jejich rozvoj a bezpečnost občanů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 11. 2018 00:00
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj během druhého pololetí tohoto roku bezúplatně převedl téměř 31 000 metrů čtverečných pozemků na obce. Cílem kraje je umožnit obcím vybudovat chodníky, a tak zvýšit bezpečnost chodců na svém území. Kraj zároveň pracuje na majetkoprávním vypořádání pozemků, včetně komunikací, které do budoucna vyřadí z krajské silniční sítě.

 „Od července tohoto roku kraj na patnáct obcí v Libereckém kraji převedl pozemky v účetní hodnotě více než 1,3 milionu korun,“ upřesňuje statutární náměstkyně hejtmana pro řízení rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová. „Kraj sice za tyto pozemky peníze nedostane, obce však mohou ušetřené finanční prostředky za nákup pozemků investovat do svého dalšího rozvoje. A když se rozvíjí jednotlivé obce, rozvíjí se celý kraj,“ zdůrazňuje.

Největší plochu pozemků aktuálně kraj převádí na obec Pěnčín, a to konkrétně 8 900 metrů čtverečných. Pozemky o výměře cca 5 800 metrů čtverečných daruje Jablonnému v Podještědí a 4 800 metrů čtverečných dostane Oldřichov v Hájích. Kraji se rovněž podařilo s některými obcemi vyjednat převzetí komunikací, které z hlediska svého účelu již nespadají do krajské silniční sítě. Připravuje darování komunikace III/01021 městu Harrachov, komunikace III/27018 a 27015 městu Jablonné v Podještědí a komunikace III/03520 obcím Dlouhý Most a Jeřmanice.

„Přestože se jedná o poměrně složitou a časově náročnou záležitost, chceme v tomto trendu pokračovat. Nejdůležitější je vyjednat s obcemi podmínky, za kterých budou ochotné dané pozemky či komunikace převzít do svého majetku, aby takový převod měl smysl pro obě strany,“ dodává náměstkyně Volfová s tím, že se Liberecký kraj snaží s obcemi narovnávat majetkoprávní vztahy dlouhodobě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky