Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj finančně uzavřel loňský rok. Letos rozdělí 235,5 milionu na sociální služby, dopravu, kulturu či sport

24. 04. 2019

Celkem 235,5 milionu korun ušetřil v loňském roce Liberecký kraj a může tak podpořit oblasti a konkrétní projekty, které nebyly součástí schváleného rozpočtu na letošní rok.  Částka 35,7 milionu korun půjde do oblasti sportu, zhruba 44,3 milionu korun dá kraj do školství a 16,5 milionu na investice do sociálních zařízení. Téměř 24,5 milionu korun získá také resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu a přibližně 38 miliony podpoří kraj oblast dopravy. Návrh na rozdělení úspor počítá i s dalšími rezorty. Kraj si také ponechá necelých 45 milionů jako rezervu na případné havárie nebo nenadálé situace.

„Tím, jak odpovědně přistupujme k výběru dodavatelů, kontrole jejich skutečně odvedené práce a samozřejmě i kontrole vlastních výdajů z veřejných prostředků, máme možnost opět rozdělit finanční prostředky pro tento rok. Díky ušetřeným 235,5 milionům korun v roce 2018 můžeme podpořit další oblasti a konkrétní projekty, které nebylo možné zahrnout do schváleného rozpočtu kraje pro rok 2019. Chceme více podpořit zejména ty priority, které jsme si definovali v programovém prohlášení. Proto si o desítky milionů korun polepší především oblast sociálních služeb, kultury, sportu a dopravy,“ uvedla Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.  

Z úspor předchozího roku kraj prioritně řešil i havarijní stav a zabezpečení objektu na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, na kterou vyčlenil 25 milionů korun. Částku 10 milionů dá také kraj na opravu střechy v Domově mládeže v České Lípě, kterou v březnu letošního roku strhla vichřice „Eberhard“.

Do oblasti školství půjde 4,25 milionu korun na modernizaci chemických laboratoří na Gymnáziu v České Lípě a na Střední odborné škole pedagogické v Liberci. „Díky mimořádným zdrojům můžeme pokrýt i požadavky regionálních sportovních organizací a spolků. Dáme 30 milionů korun na významné vylepšení podmínek pro sportování dětí, mládeže i dospělých v kraji,“ dodal hejtman Martin Půta. K přerozdělení dalších prostředků dojde na základě Plánu rozvoje sportu Libereckého kraje, kde uvažuje kraj i o příspěvku 5 milionů korun na zasněžování nástupního místa pro běžkaře v Bedřichově v Jizerských horách.

Téměř 24,5 milionu korun dostane resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Z této částky půjde 10 milionů korun na společné financování investic Libereckého kraje a statutárního města Liberec u organizací, které mají tzv. „nadregionální“ rozsah,“ dodal hejtman Martin Půta. Dále půjde 5 milionů korun do Dotačního fondu na program Záchrany a obnovy památek v Libereckém kraji či 1,9 milionu korun pro Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci na nákup a obnovu knižního fondu. „Věřím, že pro čtenáře je to dobrá zpráva a knihovna zakoupí tituly, které čtenáři preferují a na které již delší dobu čekají,“ dodala Volfová.

Kraj posílí i výdaje v resortu dopravy a investic, a to o téměř 60 milionů. Běžnou údržbu včetně drobných oprav a zkvalitnění značení navýší o 18 milionů korun. Dalších 5 milionů půjde na zpracovávání projektových dokumentací. Navýšení se dočká i Dotační fond dopravy, zejména oblast cyklistiky, kam směřuje o 6,23 milionu korun více než vloni.

Ušetřené peníze dá kraj i do resortu zdravotnictví. Částka 5 milionů pomůže Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje na úpravy heliportu, aby splňoval podmínky Úřadu pro civilní letectví a obsahoval technické světelné vybavení pro noční režim létání. Dalších 4,3 milionu korun by měl získat navíc i resort životního prostředí a zemědělství.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307