Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj i vloni ušetřil. I proto míří 221 milionů na pomoc Ukrajině, na projekty v zoologické zahradě, do školství či dopravy

07. 04. 2022

Celkem 221 milionů korun ušetřil v loňském roce Liberecký kraj. Může je tak na letošek zapojit do svého rozpočtu. Nejvyšší částka míří do krizového fondu na financování humanitární krize v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, do oblasti dopravy a školství. Návrh na rozdělení úspor počítá i s dalšími resorty. Vše ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Jsem rád, že jsme i v dalším složitém roce, kterým ten loňský bezesporu byl – jelikož jsme se i v něm museli ještě potýkat s důsledky koronavirové pandemie –, dokázali ušetřit. Požadavky resortů na rozdělení přebytku byly, jak to zpravidla bývá, o několik desítek milionů vyšší. Abychom však neohrozili vyrovnanost rozpočtu, nemohli jsme uspokojit žádosti ve všech oblastech. I tak mě ale velice těší, že si resorty nakonec mezi sebou mohou rozdělit 221 milionů korun,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Nejvýraznější finanční podpora míří do krajského krizového fondu, a to zejména na financování humanitární krize v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Ušetřené finanční prostředky putují i na další konkrétní investiční záměry a projekty v různých oblastech. Počítáme i s rezervou na případná další krizová opatření či na nákup energií,“ dodal hejtman Martin Půta.

V roce 2019 ušetřil kraj 235,5 milionu, v roce 2020 si ušetřené peníze kvůli krizovým opatřením z důvodu koronaviru ponechal jako tzv. železnou rezervu, vloni mohl kraj zapojit 151,5 milionu korun.

Konkrétní rozdělení ušetřených peněz do jednotlivých resortů včetně příkladů využití:

  1. Resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky: 75.355.000 korun

(finanční rezerva na energie pro rok 2023 či věcné a organizační opatření orgánů kraje)

  1. Resort hejtmana: 72.000.000 korun

(krizový fond – pomoc Ukrajině, Ekocentrum Oldřichov v Hájích)

  1. Resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti: 23.920.000 korun

(např. rekonstrukce elektroinstalace na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci, oprava střechy na liberecké Střední škole gastronomie a služeb nebo podpora sportovní činnosti dětí a mládeže)

  1. Resort dopravy: 23.000.000 korun

(např. vlaková a autobusová obslužnost, údržba silnic nebo příspěvek pro Krajskou správu silnic Libereckého kraje)

  1. Resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu: 22.300.000 korun

(financování projektů Zoo Liberec)

  1. Resort životního prostředí a zemědělství: 3.175.000 korun

(např. Fond malých projektů, provoz organizace STŘEVLIK v Hejnicích a Oldřichově v Hájích)

  1. Resort sociálních věcí: 1.250.000 korun

(komunitní plánování obcí s rozšířenou působností a dotisk brožury pro cizince)   

 

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324