Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj na rekonstrukci silnice Podbozkov–Cimbál ušetří desítky milionů, využije je na Ostrém rohu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 04. 2020 11:00
  • Doprava
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Práce na silnicích v Libereckém kraji neochromila ani koronavirová pandemie. Od začátku března pokračuje rekonstrukce silnice II. třídy mezi Podbozkovem a Cimbálem. Kraj vybral také zhotovitele pro tři další dopravní stavby v Karlovicích, Kořenově a v Jablonném v Podještědí. K tomu započala rekonstrukce silnice v Šimonovicích a od pondělí 27. dubna se kvůli rekonstrukci silnice v Oldřichově v Hájích průjezd obcí úplně uzavře.

„Na opravu silnice z Podbozkova do Cimbálu jsme získali dotaci 117 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V průběhu výběrového řízení se nám však podařilo snížit celkové náklady na rekonstrukci. Uspořené dotační peníze ve výši 19 milionů chceme použít na výstavbu okružní křižovatky v Jablonci nad Nisou na Ostrém rohu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Rekonstruován bude zhruba dvoukilometrový úsek silnice II. třídy. Uzavírka potrvá do konce října letošního roku. Kraj získal na předmětnou akci dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podmínkou fondu bylo vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC neboli FIDIC The Yellow Book  formou „Vyprojektuj a postav“. Jedná se o pilotní projekt rekonstrukcí krajské silniční sítě v rámci celé republiky.

Celkové náklady na stavbu činí 131.408.420 korun s DPH. Výše dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury je 70 procent, vlastní finanční podíl činí 30 procent. Z celkové dotace ve výši 117 milionů korun nebude vyčerpáno 25 milionů. „Podali jsme proto žádost na Státní fond dopravní infrastruktury o přesunutí částky 19 milionů na výstavbu kruhového objektu na Ostrém rohu v Jablonci nad Nisou. Zbylých šest milionů si ponecháme jako rezervu pro případné vícepráce na silnici Podbozkov–Cimbál,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Na Ostrém rohu se začne stavět v pondělí 4. května 2020. Kraj vybuduje křižovatku za takřka 18 milionů korun a statutární město Jablonec nad Nisou komunikace pro pěší a cyklisty včetně veřejného osvětlení za 4,5 milionu. „I v tomto případě si ponecháme rezervu jeden milion na možné vícepráce,“ poznamenal Sviták.

Liberecký kraj dále rozhodl o zhotovitelích u dalších tří silničních akcí. První z nich je rekonstrukce  a položení nového povrchu na 680 metrů dlouhém úseku silnice III/2828 v Karlovicích. Celkové náklady dosáhnou 5.890.121,88 Kč včetně DPH. V druhém případě se jedná o rekonstrukci propustku na silnici III/29018 v Kořenově, který je v havarijním stavu. V tomto případě vyjdou náklady na 703.674,29 korun včetně DPH. Řidiči se také mohou těšit na opravený, rozšířený a novým dopravním značením osazený více než třísetmetrový úsek silnice III/27014 v Jablonném v Podještědí. „V tomto případě odmítl první uchazeč podepsat smlouvu a vybrali jsme toho, který byl druhý,“ popsal Sviták. Celkové náklady činí 8.827.637,39 korun včetně DPH.

V pondělí 20. dubna odstartovala rekonstrukce silnice III/28710 v Šimonovicích. Kraj vyjde na 7.251.257,65 korun včetně DPH. Práce spočívají v kompletní rekonstrukci včetně položení nového asfaltu v celkové délce 314 metrů. „Rekonstruovaný úsek doplní nový chodník, veřejné osvětlení a autobusové zastávky z obecního rozpočtu za 3,9 milionu korun včetně DPH,“ dodal náměstek Sviták.

O týden později, v pondělí 27. dubna, dojde k úplné uzavírce průtahu Oldřichovem v Hájích. Pracovat tu budou v úseku od obecního úřadu po konec obce ve směru na Frýdlant. Oprava 3,3 kilometry dlouhého úseku silnice III. třídy v Oldřichově v Hájích začala v polovině loňského roku. Silnice dostane nové odvodnění, šest propustků, dešťovou kanalizaci a nový povrch. Současně se postaví chodníky. „Celkové náklady na rekonstrukci silnice a výstavbu chodníků představují 165,5 milionu korun. Zhruba 30 milionů zaplatí za výstavbu chodníků obec Oldřichov v Hájích. Kraj rekonstrukci provádí za finance z Integrovaného regionálního operačního programu,“ sdělil hejtman Martin Půta. Také obec obdržela na výstavbu chodníků dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Konec prací je v plánu na podzim letošního roku.

Uzavírka si vyžádá omezení veřejné linkové autobusové dopravy. Linka číslo 072 Liberec – Mníšek – Oldřichov v Hájích – Fojtka bude jezdit mimo staveniště, linka číslo 679 bude úplně odkloněna po nové trase, a to po silnici I. třídy číslo 13 na Frýdlant přes Větrov a Raspenavu. Podrobnější informace jsou uvedeny na webových stránkách s kompletními informace o veřejné dopravě v Libereckém kraji www.iidol.cz.

Evropské peníze již pomohly a stále pomáhají při opravách mnoha krajských silnic.  „Jen pro doplnění: byly to například silnice II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje a silnice II/293 a II/286 v Jilemnici, vybudovaly se také okružní křižovatky v Semilech čiStráži pod Ralskem a řidičům začal sloužit zrekonstruovaný průtah Jablonným v Podještědí po silnici II/270,“ dodal Michal Kříž, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

II/288 Podbozkov–Cimbál

bez DPH

s DPH

stavba

104.207.000 Kč

126.090.470 Kč

správce stavby

4.395.000 Kč

5.317.950 Kč

celkem stavba + správce stavby

 

131.408.420 Kč

čerpání dotace – 70 %

 

91.985.894 Kč

dotace SFDI dle smlouvy

 

117.000.000 Kč

zbývá/nebude vyčerpáno

 

25.014.106 Kč

IROP_CZ_RO_B_C RGB

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky