Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj nabízím obcím využívání služeb e-Governmentu

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 26. 01. 2016 14:32
  • Ekonomika

Sdílet článek

Dvě desítky zástupců měst a obcí Libereckého kraje využily nabídku Libereckého kraje seznámit se s možnostmi e-Governmentu. Projekt, který byl koncem minulého roku uveden do ostrého provozu, nabízí široké možnosti využití pro veřejnou správu, obce i organizace. 
  
S možnostmi a výstupy e-Governmentu se zájemci seznámili na semináři, který pro ně Liberecký kraj připravil a jenž se konal pod záštitou Marka Pietera, náměstka hejtmana. V první části jim byla představena hostovaná elektronická spisová služba, krajská digitální spisovna a další projekty připravované v rámci e-Governmentu, např. úplné elektronické podání, open data aj. Tato část byla určena především starostům a úředníkům obcí I. a II. typu. Druhá část semináře představila možnosti využití digitální mapy veřejné správy Libereckého kraje pro města, obce a příspěvkové organizace Libereckého kraje.

„Poté, co se mohli zájemci seznámit s projektem na semináři, s ním nyní začneme objíždět města a obce a představíme jeho možnosti i výhody. Samozřejmě nás mohou sami zájemci také oslovit a rádi jim nabízené služby představíme,“ uvedl Marek Pieter, náměstek hejtmana LK pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky  

Projekt „Rozvoj e-Governmentu v Libereckém kraji“ Liberecký kraj úspěšně skončil na konci listopadu roku 2015.  Je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného operačního programu, celkové výdaje činí 113.800.000 Kč, z toho Liberecký kraj obdrží dotaci ve výši 85 %.

V rámci první části projektu bylo vybudováno Technologické centrum pro Liberecký kraj v celkové hodnotě 32.000.000 Kč, které je nositelem konceptu eGovernmentu. Technologické centrum slouží pro provozování aplikací a systémů, ukládání dat a zajištění komunikace s uživateli (tj. obcemi, příspěvkovými organizacemi, krajem a veřejností) a ostatními složkami státní správy. Do Technologického centra byly dále implementovány další části projektu v celkové hodnotě 45.000.000 Kč a to: „Digitalizace a ukládání“ (pořízení Krajské digitální spisovny, Krajského digitálního repozitáře, a souvisejícího softwarového vybavení); díky této části je Liberecký kraj schopen ukládat a uchovávat data a dokumenty, do vyhrazené kapacity 16TB. Dále byla vytvořena „Digitální mapa veřejné správy Libereckého kraje“ v celkové hodnotě 23.600.000 Kč.

Druhá část projektu byla zaměřena na „Digitalizaci knihovního fondu“. Digitalizován byl především knihovní fond Krajské vědecké knihovny Liberec. Byly však digitalizovány i některé sbírky dalších regionálních subjektů (Muzeum Českého ráje Turnov, Oblastní galerie Liberec, Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa a Severočeské muzeum Liberec). Celkem bylo zdigitalizováno více než 1.000.000 stran dokumentů, cenných písemností, fotografií, časopisů a ostatních publikací vztahujících se k regionu. To vše za 10.000.000 Kč. 
Hlavním cílem projektu byla modernizace územní veřejné správy v Libereckém kraji. Projekt přispívá ke zjednodušení a zrychlení výkonu veřejné správy pro občany, podnikatele, příspěvkové organizace i obce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky