Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská tripartita jednala o dopadu cen energií na krajské firmy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 09. 2022 16:53
  • Ekonomika

Sdílet článek

O současném stavu energií dnes na krajské tripartitě jednal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje se zástupci z řad zaměstnavatelů v regionu, Svazu průmyslu a dopravy, libereckého úřadu práce a odborových svazů v Libereckém kraji. Všechny společně trápí aktuální situace, která byla jediným tématem jednání.  

„Ujistil jsem na schůzce všechny, že školy, nemocnice, sociální a další klíčové služby nebude Liberecký kraj z důvodu růstu ceny energií omezovat,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Chtěl jsem samozřejmě také vědět, jak se s růstem cen vypořádávají firmy v našem regionu. Jsem rád za všechny důležité zkušenosti z každodenního života podnikatelů a odborových svazů, které na jednání zazněly. Ve čtvrtek máme ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou další schůzku o tomto tématu s krajskými podnikateli, a to z oboru sklářství,“ uvedl Martin Půta.

„Nedobrou situaci na trhu energií vedle podniků již poznávají nejen domácnosti, ale i státní instituce. Ti, kteří nemají cenu zafixovanou, již nyní platí ceny mnohonásobně vyšší než doposud. Naše firma Preciosa ceny v oblasti energií má nyní zafixované na finanční výši, která je ve srovnání se současným stavem mnohem lepší, i tak zřejmě utratíme za energie o více než miliardu víc. Část těchto peněz by si ale více zasloužili naši zaměstnanci než spekulanti s energiemi,“ uvedl Ludvík Karl, předseda představenstva společnosti PRECIOSA, a.s. 

„Liberecký kraj si již několikrát vyzkoušel nákup energií na burze, v posledních měsících ovšem neúspěšně. V současné turbulentní době totiž není dlouhodobě možné udržet dojednané limity ceny. Na začátku roku bychom proto chtěli nakupovat na spotu a předpokládám, že to bude velký zásah do krajského rozpočtu. Na rok musíme nakoupit elektrickou energii v objemu 32.000 MWh a plyn v objemu 83.000 MWh, což je při současných cenách o 500 milionů korun více než letos,“ sdělil náměstek Zbyněk Miklík. 

„Dnešní jednání mohu zhodnotit jako volání zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců po naději. Lidé mají strach a jsou oprávněně zneklidněni z vývoje budoucnosti. Chtějí a musí dostávat pravidelně, srozumitelně informace a vysvětlení kroků, kterou brzy povedou k řešení,“ shrnul hejtman Půta.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky