Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské investice do zadržování vody v krajině úspěšně pokračují, neomezil je ani koronavirus

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 07. 2020 10:10
  • Ekonomika
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Více než 14 miliony korun ze svého dotačního fondu kraj v letošním roce podpoří projekty samospráv, firem, spolků i individuálních žadatelů, které jsou zaměřené na zadržování vody v krajině. Kraj obdržel do poloviny května celkem 34 žádostí o dotaci. Krajské zastupitelstvo na svém jednání 23. června letošního roku schválilo podporu pro 23 z nich.

„Ráda bych zdůraznila, že se nic nemění, přestože deštníky vytahujeme v posledních týdnech častěji, než je nám možná příjemné, a na Frýdlantsku byly dokonce záplavy. Boj se suchem je stále na pořadu dne. Navýšení dotačního programu na podporu retence vody v krajině z 8 na více než 11 milionů korun v lednu tohoto roku považuji pořád za krok správným směrem,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová s tím, že tuto oblast neohrozí ani daňové propady kraje vzniklé v důsledku koronavirové krize.

Navíc se z loňských peněz na podporu retence vody v krajině nepodařilo vyčerpat 3,1 milionu korun, protože u čtyř podpořených projektů nedošlo k podpisu smlouvy kvůli nedoloženému  stavebnímu povolení. Kraj proto tuto částku přesunul do roku 2020.

„Mezi schválenými projekty jsou například obnova mlýnského rybníku v jabloneckém Kokoníně, vytvoření dvaceti tůní v České Vsi nebo vybudování užitkového vodovodu pro městský park a koryta potůčku v Turnově. Třiadvacet schválených projektů si rozdělí, pokud splní všechny podmínky, celkem 14,1 milionu korun,“ dodal Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Podpořené projekty pomáhají udržet ekologickou stabilitu krajiny. Důležité je ale rovněž šíření informací o problematice sucha. „Stále proto platí, že odborné poradenství v oblasti zadržování vody v krajině poskytuje zájemcům zdarma Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje. Na základě smlouvy, kterou má s krajem uzavřenou, dělá také osvětu a podporuje konkrétní opatření a projekty omezující negativní dopady sucha,“ doplnil radní Michal Kříž, který má na starosti řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky