Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský web běží lépe. Díky novému softwaru, který používají i na poštách a ministerstvu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 11. 2021 16:34
  • Ekonomika

Sdílet článek

Česká Pošta, ČEZ, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky i Český statistický úřad. Po bok těchto význačných institucí se zařadil také Liberecký kraj. Jeho internetové stránky stejně jako ve výše uvedených případech hlídá software Zabbix, jehož úlohou je zabezpečit lepší funkčnost rozsáhlé krajské webové prezentace a zamezit výpadkům webu.

 „V rámci zajištění funkčnosti krajského webu je využití tohoto systému velkým krokem kupředu,“ prohlásil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Zabbix, který je open source software z rodiny NAGIOS, komplexně hlídá funkčnost krajského webu, zabraňuje jeho přetížení a aktivně sám upozorňuje na nedostatky, chyby, nefunkční stránky a případné hrozby a rizika.

„Sleduje webové servery, kapacity záložních zdrojů neboli UPS, životnost síťových prvků a další hardware. Pokud třeba hrozí, že se nějaký disk zcela zaplní, pošle správcům na jejich kontrolní monitor informaci o tom, že kapacita onoho disku se blíží k limitní hranici. Monitoring provádí 24 hodin denně a zprávy umí poslat také mailem či krátkou textovou zprávou, takže i když správce monitor zrovna nesleduje, informaci stejně dostane,“ přiblížil Miklík.

Díky tomuto softwaru se tak správci webu včas o chybách dozví a mohou je rychle a pružně odstraňovat.  „Stalo se třeba v jednom případě, že kvůli výpadku nebylo možné stáhnout z veřejné části webu materiály krajského zastupitelstva – program jeho zasedání a seznam bodů k projednání, přičemž my jsme o tom nevěděli. Nyní si robot web projíždí a takovým situacím zabraňuje,“ informoval Miklík.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky