Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajští radní schválili návrh rozpočtu na příští rok

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 11. 2023 11:17
  • Ekonomika
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Přes 6 miliard korun příjmů a výdajů má připraveno Liberecký kraj na rok 2024. Je to o 1.202.856.270 korun více než vloni. V návrhu rozpočtu, který na svém včerejším jednání schválili krajští radní, počítá kraj zejména s výdaji na dopravní obslužnost, financováním krajských organizací a s investicemi. Návrh rozpočtu na rok 2024 musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, a to na svém listopadovém jednání.

„Stejně jako každý rok je naším úkolem zajistit financování veřejných služeb v regionu, za které zodpovídáme. Jedná se o školy, dopravní obslužnost, fungování domovů pro seniory, kulturních institucí či Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. V rozpočtu na rok 2024 počítáme s významnými investicemi, jakými jsou například výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec, centrálního depozitáře či náplavky u sídla krajského úřadu nebo rekonstrukce bývalého domova mládeže pro středoškoláky v liberecké Zeyerově ulici. Budeme mít také více než jednu miliardu korun včetně státních a evropských dotací na rekonstrukce silnic II. a III. třídy. V dotačním fondu máme na příští rok 156,4 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Celkový objem finančních zdrojů kraje pro rok 2024 činí 6.135.363.470 korun. Naším cílem je vyrovnaně a rozumně hospodařit. Aktuálně je inkaso sdílených daní za měsíce leden až říjen roku 2023 o 478,5 milionu korun vyšší, než jsme očekávali,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Návrh rozpočtu odpovídá krajským zastupitelstvem schválenému Střednědobému výhledu rozpočtu Libereckého kraje na období 2024–2027. Celkový objem prostředků pro příspěvkové organizace činí 1.606.621.310 korun, dopravní obslužnost vyžaduje 949.135.600 korun. V Dotačního fondu Libereckého kraje je na příští rok k dispozici přes 156,4 milionu korun. Daňové příjmy kraje na rok 2024 vychází mimo jiné z předpokladu Ministerstva financí České republiky o očekávaném vývoji daňových příjmů státu a územních samosprávních celků, kde se počítá s podílem krajů na vybraných sdílených daní na úrovni 9,76 %. Na základě toho očekává kraj příjmy ze sdílených daní na rok 2024 ve výši 4.810.000.000 korun, což představuje navýšení o zhruba 10,5 % oproti loňsku.

„Dlouhodobě voláme po změně současného nastavení systému rozdělování daní pro kraje, které se od roku 2004 nezměnilo a neodpovídá dnešnímu rozsahu poskytovaných veřejných služeb v regionu. Úprava je opravdu nutná, proto jsme se v říjnu letošního roku spojili s dalšími pěti kraji s návrhem na změnu,“ dodal hejtman Půta.

Výdaje schváleného rozpočtu na rok 2024 tvoří okolo 40 % peníze na investice (zhruba 2,464 miliardy korun) a přibližně 60 % jsou pak běžné (neinvestiční) výdaje.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky