Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oproti loňským cenám zaplatí Liberecký kraj v příštích dvou letech za elektřinu a zemní plyn výrazně méně

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 07. 2014 16:38
  • Ekonomika

Sdílet článek

Po loňském prvním nákupu energií na Českomoravské komoditní burze Kladno a snížení nákladů u elektřiny o dvě třetiny a zemního plynu o pětinu si Liberecký kraj letos zajistil dodávky hned na další dva roky. Snížil tím cenu energií pro své sídlo, příspěvkové organizace a ostatní zapojené subjekty meziročně o 5 mil. Kč.

Youtube videoV porovnání s cenami před loňským nákupem, kdy si kraj zajistil energie na burze poprvé, tak v příštích dvou letech na energiích ušetří 66 mil. Kč.

Stejně jako loni se nákupu zúčastnila řada samospráv z Libereckého kraje. Jedná se o města Desná, Doksy, Harrachov a Rovensko pod Troskami či obce Jesenný, Křižany, Malá Skála, Poniklá, Radostná pod Kozákovem a Roztoky u Jilemnice. Celkově se tak kraji podařilo shromáždit poptávku v objemu téměř 180 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu a přes 50 tisíc MWh silové elektřiny.

„Loňský nákup přinesl snížení nákladů u silové elektřiny v nízkém napětí meziročně o 69 % a ve vysokém napětí o 58 %. Zemní plyn zlevnil meziročně o 22 %. Letos jsme proto pořizovali energie nejen na příští rok, ale i rok 2016,“ uvádí náměstek hejtmana pověřený řízením ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky Marek Pieter. „V souvislosti s mezinárodní situací např. v Sýrii je ale pravděpodobné, že ceny komodit na mezinárodních trzích porostou,“ dodává.

Letošní nákup energií na komoditní burze proběhl 25. června. Kraj a zúčastněné samosprávy v něm dosáhly snížení ceny silové elektřiny ve vysokém napětí meziročně o 6 %, v nízkém napětí o 4 %
a u elektřiny bez sdružených služeb dodávky o 5 %. Cena zemního plynu na roky 2015 a 2016 klesla u velkoodběru meziročně o 2 % a u maloodběru o necelé 1 %.

„Nákup na energetické burze se kraji i samosprávám opakovaně vyplácí. Jen Krajská nemocnice Liberec ušetří v následujících dvou letech proti loňským cenám 10 mil. Kč. Optimální soutěžní prostředí v kombinaci se zvětšováním nakupovaného množství nám umožňuje nakupovat efektivně, rychle a bez zbytečné administrativy,“ uzavírá náměstek Marek Pieter.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky