Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje odsouhlasila prodej areálu bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou

Mgr. Filip Trdla

odborný zaměstnanec

  • 03. 05. 2018 00:00
  • Ekonomika
  • Magazín
  • Majetek a investice
  • Veřejné zakázky

Sdílet článek

Budovy s přilehlými pozemky od Libereckého kraje koupí akciová společnost JABLOTRON GROUP, resp. JABLOTRON BUILDINGS & FACILITIES s.r.o., za bezmála 15 milionů korun. O prodeji bude ještě hlasovat krajské zastupitelstvo a následně dojde k podpisu kupní smlouvy.

„Po dlouhých 15 letech konečně stojíme na prahu podpisu smlouvy o prodeji bývalé jablonecké porodnice, pro kterou Liberecký kraj dlouhodobě neměl využití,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová a dodala: „Na místě chátrajících budov a pozemků tak může vzniknout moderní areál jedné z nejinovativnějších firem v České republice, což chápu jako veliký přínos nejen pro Jablonec nad Nisou, ale pro celý region.“

Společnost JABLOTRON GROUP projevila zájem o nemovitost na konci roku 2016 s tím, že chce respektovat význam daného místa v Turnovské ulici jako reprezentativního vstupu do města Jablonec nad Nisou. V prosinci 2017 proto Liberecký kraj, statutární město Jablonec nad Nisou a JABLOTRON GROUP podepsaly Dohodu o spolupráci, ve které se kraj mimo jiné zavázal, že odkoupí pozemky třetích stran v areálu, aby mohl být prodán jako jeden celek. Ke scelení pozemků došlo na konci února 2018.

„Díky prodeji bývalé porodnice, kterou má ve správě krajská příspěvková organizace Centrum denních služeb Jablonec nad Nisou, získáme do krajského rozpočtu nejen bezmála 15 milionů korun, ale také další peníze, které ušetříme za správu a údržbu této rozsáhlé nemovitosti,“ vysvětlila náměstkyně Volfová s tím, že tyto finanční prostředky může kraj využít na projekty a služby, které obyvatelé kraje skutečně potřebují.

Liberecký kraj nemovitost převzal od Okresního úřadu Jablonec nad Nisou. Původně zde měl vzniknout domov důchodců a ústav pro mentálně postižené. Projekt byl ale zastaven. Následně se objevilo několik zájemců o koupi bývalé porodnice. Například v roce 2013 kraj uzavřel kupní smlouvu se společností Varopa s.r.o., která však porušila smluvní podmínky a kraj od smlouvy odstoupil. V roce 2015 uzavřel Dohodu o spolupráci s Českou mincovnou a.s., která nakonec svůj záměr neuskutečnila.

Foto: web Město Jablonec n. N., Miroslav Gorčík

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky