Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada projednala plnění rozpočtu kraje za první čtvrtletí letošního roku

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 04. 2015 10:56
  • Ekonomika
  • Magazín

Sdílet článek

Schválený rozpočet kraje na rok 2015 v objemu 2 366 mil. Kč byl v průběhu 1. čtvrtletí prostřednictvím přijatých rozpočtových opatření navýšen na objem 6 291 mil. Kč, tj. o částku 3 925 mil. Kč. Nejpodstatnějším navýšením bylo přijetí dotace z MŠMT na úhradu přímých nákladů na vzdělávání v resortu školství (jedná se o částku 3 524 mil. Kč).

Youtube video

Na straně příjmů nastal v tomto období (leden – březen) propad předpokládaného inkasa daňových příjmů. To je ve srovnání se splátkovým kalendářem o cca 45 mil. Kč nižší a ve srovnání s dosaženou skutečností ve stejném období roku 2014 dokonce nižší o 82,6 mil. Kč.
„Přestože nižší tvorba daňových příjmů přináší otázky proč tomu tak je, ve výdajích kraje prvního kvartálu 2015 se tato komplikace zatím moc neřeší. Důvodem je skutečnost, že objem výdajů je zhruba o 3 procentní body nižší, než je skutečná tvorba příjmů, cca o 140 mil. Kč, což je důsledek toho, že požadavky na výdaje v tomto období jsou standardně nižší než ve zbývajících obdobích roku,“ říká náměstek hejtmana Marek Pieter pověřený řízením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky s tím, že jestliže problémy v daňových příjmech budou i nadále v dalších měsících eskalovat, kraj na tuto skutečnost bude muset reagovat přijetím restrikcí ve výdajích.    

I podle starosty  města Chrastavy Michaela Canova se současný  propad příjmů rozpočtů obcí, měst a krajů, oproti situaci před třemi týdny příliš nezměnil. V případě Chrastavy došlo například k propadu příjmů za první dva a půl měsíce o cca 20 procent. Po započtení celého měsíce března  sice procentuálně klesl na 16 procent za první tři měsíce, ale propad v absolutní výši 2,7 mil. Kč se nijak nezměnil. S velkým napětím a obavami čekáme na první výsledky dubna. Ty budou známy až v příštích dnech. Schválené rozpočty v mnoha obcích a městech tak stále hrozí krachem,“ řekl Canov.

Ještě dále jde v kritice současného stavu příjmů starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka. „Město Hrádek nad Nisou je za první tři měsíce v  minusu 3 mil. Kč. Pokud to takto půjde dál, znamená to na konci roku minus 12 mil. Kč, a jsme v daňových příjmech roku 2010. Přitom vláda na konci roku slibovala progres na straně jedné, ale zároveň snížila např. DPH na lécích, knihách, přidala na druhé a třetí dítě, zvýšila lehce důchody. Avšak to se potom, fakticky z pohledu obcí, nedá žít. Buď predikuji progres nebo stagnaci nebo naopak propad, ale predikovat progres a zároveň rozdávat, bohužel  zřejmě nejde. O tomto tématu hovořil 19. března náměstek ministra financí. Sliboval, že vše bude dorovnáno, neřekl ale jak. Všichni starostové  nějak plánovali, většina zodpovědně s rezervami, ale teď nevíme, co nás čeká a co vlastně můžeme připravovat. Žádáme třeba o dotace, ale ty jsou vždy se spoluúčastí,“ uvedl starosta Josef Horinka a doplnil ještě příklad. „V případě Státního fondu ŽP je součástí žádosti audit, který je s vidinou získání podpory nutné zaplatit. Bohužel v této situaci nejsme schopni plánovat takřka vůbec nic, nikdo s námi nekomunikuje, nikdo neřekl, jak to vlastně bude.“

Zároveň hrádecký starosta upozornil, že na dopis odeslaný jménem SOLK dne 16. 3. 2015 ministrovi financí, dosud nedostal odpověď.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky