Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Liberci poprvé zasedla expertní skupina pro digitalizaci regionu 

06. 12. 2021

Vytvořit pracovní skupinu, která uchopí téma digitalizace v regionu, se rozhodla Agentura regionálního rozvoje, tým Smart Akcelerátor Libereckého kraje. Za cíl si předsevzala mapovat potřeby firem a organizací, propojovat je a iniciovat tak vznik reálných projektů. První setkání přivedlo pod jednu střechu zástupce krajského úřadu, statutárního města Liberec, Semil, Hrádku nad Nisou, zástupce firem, příspěvkových i neziskových organizací.

První setkání přineslo účastníkům témata chytrých technologií a kyberbezpečnosti. Zaostřilo na nejnovější možnosti mobilních operátorů, řeč byla o aktivitách Libereckého kraje v oblasti chytrých technologií. Závěrem přišlo na čím dál palčivější téma kyberbezpečnosti. „Věřím, že z našich aktivit je zřejmé, že trendy v oblasti digitalizace sledujeme a snažíme se je v kraji dále rozvíjet,” přivítal úvodem účastníky Jiří Ulvr, radní resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Chytřejší kraj pro Liberecký kraj je krajská koncepce s akčním plánem zasazující o šíření chytrých technologií především ve veřejném sektoru,
v krajských organizacích a na krajském majetku. Nejnověji přináší přechod úřadu na elektronický oběh dokladů. „Od listopadu elektronicky schvalujeme materiály předkládané do rady kraje a zastupitelstva, plánujeme digitalizovat většinu dokumentů, které u nás vznikají. Do budoucna chceme pomocí digitalizace otevřít úřad co nejvíce lidem,” uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. Účastníky seznámil s metodou BIM, kterou kraj otestuje během přípravy nově vznikajícího centrálního depozitáře. "Během projekční práce vznikne digitální dvojče stavby. Smyslem je již během přípravy eliminovat množství případných chyb a nedostatků. Výsledná projektová dokumentace bude díky metodě BIM přesnější a sníží riziko víceprací a dodatečných nákladů při stavbě,” doplnil Miklík.

Dva ze tří českých operátorů, O2 a Vodafone prezentovali svá nejnovější řešení v oblasti digitální komunikace. O2 projekt C-ROADS přináší technologii kooperativní komunikace účastníků silničního provozu. V Česku nejlépe funguje v Brně, kde jsou na něj napojeny více jak dvě desítky světelných křižovatek. Jeho benefit v současnosti využívají složky Integrovaného záchranného systému, například sanitky, které si díky komunikaci se semafory dokáží proklestit cestu městem. Projekt MPN Vodafone přináší do firem privátní 5G síť umožňující koordinaci procesů uvnitř firmy. Pro malé projekty lze využít síť NB-IoT, na kterou se připojují standardizovaná čidla internetu věcí. V Liberci je z příspěvkových organizací využívá například Zoologická zahrada pro monitoring klimatu ve svém areálu.

Setkání zakončily příspěvky Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a firmy DATASYS. NÚKIB představil především své aktivity v oblasti vzdělávání pro širokou škálu cílových skupin čítající školy, veřejnou správu nebo firemní sektor. DATASYS téma doplnil
o penetrační testování, které se využívá pro odhalení zranitelnosti systémů. Že je kyberbezpečnost v regionu tématem k řešení, potvrdil i průzkum provedený mezi účastníky setkání. Čtyři pětiny respondentů se na její posílení hodlají v následujícím roce zaměřit.

Digitalizace a kde na ni vzít?

Stáhněte si naše shrnutí aktuální situace, dotačních zdrojů a dalších možností financování projektů spojených s digitalizací.

 

Logo

Mgr. Eva Říhová
odborný zaměstnanec pro externí komunikaci
eva.rihova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 770168322