Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V návrhu rozpočtu pro příští rok může Liberecký kraj počítat s vyššími příjmy, pomohly tomu i sdílené daně

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 11. 2021 10:15
  • Ekonomika

Sdílet článek

Celkem 3.886.420.000 korun má v návrhu rozpočtu pro příští rok k dispozici Liberecký kraj. Může navíc využít meziročního nárůstu 12,1 % z dosažených příjmů ze sdílených daní za rok 2021. Nejvíce peněz vynaloží kraj na dopravu, do svého dotačního fondu či na modernizaci liberecké nemocnice.

„Při sestavování návrhu rozpočtu pro rok 2022 jsme vycházeli zejména ze Střednědobého výhledu na roky 2022 až 2025, vládou schváleného rozpočtu na příští rok a ze skutečného plnění rozpočtu kraje za prvních devět měsíců letošního roku,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Návrh rozpočtu již zohledňuje úpravu zákona o rozpočtovém určení daní z letošního ledna, na němž se podílel i Liberecký kraj a který zvyšuje podíl regionů na vybraných sdílených daních z 8,92 % na 9,78 %. „Díky tomu můžeme počítat oproti letošnímu roku s 360 miliony navíc ze sdílených daní. Představuje to meziroční nárůst o 12,1 %,“ dodal náměstek Miklík.

Celkem bude kraj na rok 2022 disponovat 3.886.420.000 korun. Může tak příští rok podpořit provoz svých příspěvkových organizací v souvislosti s očekávaným navýšením cen energií a služeb a také s navyšováním mezd a platů.

„Na dopravní obslužnost například pošle kraj v příštím roce o 68 milionů korun více než letos, namísto 735 milionů to bude 803 milionů,“ dodal Miklík.

Výdaje určené na spolufinancování projektů z evropských peněz jsou ve srovnání s rokem 2021 navýšeny o 153,2 milionu korun a nyní v návrhu krajského rozpočtu dosahují 333,2 milionu.

Vedle toho jsou součástí návrhu rozpočtu kraje pro rok 2022 i finanční prostředky vynakládané krajem z Dotačního fondu Libereckého kraje ve výši 110,82 milionu korun či dotace na významné akce, a to celkem za 10,08 milionu korun.

Nejvýznamnějším projektem příštích let je výstavba nového Centra urgentní medicíny v Krajské nemocnici Liberec. Kraj nyní hledá vhodnou banku, která mu půjčí 1,3 miliardy na pokrytí nákladů na jeho výstavbu. Splátky budou v příštích letech nastaveny tak, aby nepřesahovaly sumy, na které byl krajský rozpočet připraven v uplynulém období, a zároveň nebyly ohroženy další investice. Liberecký kraj také stále snižuje svůj dluh. Ten nyní činí 311 milionů korun. Pro srovnání – v roce 2013 byl 1,15 miliardy korun.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky