Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výběrové řízení na parkovací dům Liberecký kraj zrušil

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 04. 2022 11:44
  • Ekonomika

Sdílet článek

Kraj v březnu letošního roku vybral firmu BAK, která měla postavit nový parkovací dům v dolním centru Liberce, a to za nabídkovou cenu 162 milionů korun bez DPH. Nicméně 17. března obdržel kraj od společnosti oznámení, ve kterém bylo ze strany dodavatele uvedeno, že není schopen veřejnou zakázku zahájit a v řádném termínu dokončit, jelikož válka na Ukrajině způsobila zásadní výpadek v dodávkách železné rudy a stavebního materiálu. Liberecký kraj tak znovu posuzoval situaci na stavebním trhu a rozhodl se, že výběrové řízení na výstavbu parkovacího domu zruší.     

„Majoritním dodavatelem stavebního materiálu, a to zejména železné rudy, je pro český trh Ukrajina. Začátek válečného konfliktu však způsobil zásadní výpadek zdrojů. O tom nás také zavčas informovala společnost BAK, jež vyhrála původní výběrové řízení. Z tohoto důvodů není schopná podmínky veřejné zakázky naplnit za nabídkovou cenu a v řádném termínu. Na základě toho jsme znovu přehodnotili podmínky celého výběrového řízení a rozhodli se, že ho zejména z důvodu navýšení cen a hrozícího nedodržení termínu dostavby parkovacího domu budeme nyní muset zrušit. Pevně však věřím, že nové výběrové řízení vyhlásíme co nejdříve,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.  

Do původního výběrového řízení se přihlásilo sedm firem. V prvním kole se ukázala jako nejvýhodnější nabídka společnosti SYNER s cenou 162.644.720 korun bez DPH. Firma BAK, jejíž nabídka činila 161.875.056 korun bez daně, se umístila na druhé příčce. Na podrobnější dotazy ohledně zakázky, například na zdůvodnění nízké nabídkové ceny a neobjasnění příčin relativně krátké lhůty pro dokončení stavebních prací už však vítěz nereagoval, a proto byl ve druhém kole vyloučen. Poté tedy kraj vybral firmu BAK.

Stavba měla začít letos v dubnu a skončit měla zhruba za rok. Liberecký kraj nyní hledá cesty, jak výběrové řízení vyhlásit znovu a za jakých podmínek. Parkovací dům a s ním související rekultivace okolí sídla krajského úřadu vylepší stav této oblasti, který nyní nelze označit za ideální nebo reprezentativní. „Současná podoba je neudržitelná. Celý projekt vznikl z architektonické soutěže v roce 2017 a jeho cílem je zlepšit kvalitu veřejného prostoru v dolním centru Liberce,“ řekl hejtman Martin Půta.

Nyní je u budovy krajského úřadu 138 parkovacích stání, z toho ani jedno pro veřejnost. Nový projekt přinese celkem 244 míst, přičemž rovných sto bude vyhrazeno právě veřejnosti.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky