Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zlatá mince s Jizerským mostem na ozubnici je na světě

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 05. 2014 08:09
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

U příležitosti emise nové zlaté mince Českou národní bankou  se  náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter zúčastnil v Harrachově slavnostního uvedení do prodeje.  Významné události byli přítomni  guvernér ČNB Miroslav Singer a členové bankovní rady  Lubomír Lízal a Jiří Rusnok, starostové Kořenova, Tanvaldu a starostka Harrachova a další hosté.

Nominální hodnota pamětní mince, na které je zobrazen Jizerský most na ozubnicové železniční trati Tanvald – Harrachov, je 5 tisíc Kč, prodávat se však bude za 16 tisíc Kč.

„Vítám přístup ČNB, kdy touto cestou dává příležitost pro uložení investic do zlata, ale zároveň zajistí propagaci významných technických a kulturních památek ČR,“ podotkl náměstek hejtmana Marek Pieter.

Mince je součástí desetidílného cyklu „Mosty“ a je sedmou v pořadí, kterou ČNB v letech 2011-2015 připomíná technicky a historicky zajímavé mostní stavby na území České republiky. 

Její průměr je 28 mm a je vyražena ze zlata o ryzosti 999.9.

Konečná podoba mince vzešla z veřejné soutěže, do které bylo přihlášeno celkem 29 návrhů. Vítězný návrh podal výtvarník Vladimír Pavlica, jehož návrh byl dokonale propracovaný.

Na straně lícní jsou vyobrazena tři heraldická zvířata, která jsou součástí státního znaku a znaky měst Tanvald a Harrachov. Na rubové straně mince je vyobrazen celkový pohled na most.

Mince s Jizerským mostem byla vydána v celkovém počtu 8.600 půluncových kusů ve dvou stupních kvality - špičková s leštěným polem a matovým reliéfem v počtu 6 800 kusů, a v běžné kvalitě 1800 kusů.

Ražbu mincí provedla Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, a je již v prodeji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky